Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
GHB to inaczej γ-hydroksymaślan (C4H8O3) lub kwas gamma-hydroksymasłowy, endogenny (występujący naturalnie w ustroju człowieka), wywierający działanie hamujące na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Nazwy na czarnym rynku to: „płynne ekstazy”, „fantazja”, GBH, „Georgia Homeboy”, great hormones at bedtime, Liq. E (dosłownie płynne ekstazy), Liq. X, [...]
[...] składem ciała i prowadzonym stylem życia. Jak poprawić swój metabolizm? Kontrola stanu zdrowia Wykonuj regularnie badania kontrolne w celu oceny stanu zdrowia. Morfologia, poziom glukozy na czczo, CRP, lipidogram, badanie moczu – to zupełne minimum badań, jakie należy wykonać co najmniej raz w roku. Dodatkowo warto kontrolować stan tarczycy, [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
[...] ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje wysokiej pozycji pod kątem zawartości składników odżywczych i błonnika. [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] na którą ma wpływ styl życia. Badania pokazują, że aż 80% zgonom związanych z sercem można zapobiec zmieniając swoje nawyki. Jednym z obszarów zainteresowań było obniżanie poziomu cholesterolu poprzez zmiany w diecie, czy za pomocą leków zwanych statynami. Analizując jednak stan zdrowia osób, których dotknął zawał zauważono, że 50% zawałów [...]
[...] takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jeśli dodasz do tego złożone węglowodany, wówczas łatwiej będzie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier. Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
[...] ilości spożywanych pokarmów. Wydawać by się mogło, że spożywając posiłek o wyznaczonej kaloryczności, zaspokajamy głód - jednak nie jest to jedyny czynnik wpływający na nasz poziom sytości. Porównując kilka produktów o tej samej kaloryczności, można wyciągnąć wnioski, że w różnym stopniu zaspokajają nasze łaknienie. Z tego powodu na Uniwersytecie [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] mg berberyny na dobę. W badaniach, w których wykazała silne właściwości obniżające cholesterol, wykorzystywano dawkę rzędu 1000 mg. Natomiast skuteczne działanie obniżające poziom cukru wykazywały dawki rzędu 1500 mg, podawane w porcji po 500 mg trzy razy na dobę. Przeciwwskazania i działania niepożądane Jedynymi poważnymi przeciwwskazaniami do [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
Dobry sen jest podstawą regeneracji, bez niego nie nabierzemy sił. Nasze ciało po intensywnym treningu regeneruje się właśnie podczas snu. Przeciętny człowiek potrzebuje od siedmiu do ośmiu godzin nieprzerwanego snu każdej nocy, aby odpowiednio wypocząć. Podsumowanie Regeneracja - sen jest nieodzownym czynnikiem wspomagającym nasze funkcjonowanie [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]